Segulah III, L.P. förvärvar 50% av Kemetyl

4 januari, 2007

Kemetyl är Europas marknadsledande leverantör av bilvårdsprodukter till bensinstationer. Kemetyl förser även industri och detaljhandel med industri- special och hushållskemikalier, bl.a. under den egna varumärkesgruppen ”T-sprit”. Inklusive två tilläggsförvärv som f.n. slutförs prognostiserar bolaget 2007 intäkterna till 2,1 miljarder kr med EBITDA om 230 mkr.

Kemetyl listades nyligen i Veckans Affärer som ett av Sveriges topp 30 ”Superföretag” pga. sin snabba och uthålliga tillväxt och lönsamhet. Bolaget har under de senaste fem åren tiodubblats i omsättning.

Kemetyl grundades 1918, och var länge Vin & Sprits tekniska etanoldivision. Norska Orkla förvärvade Kemetyl 1992 och sålde det vidare 2002 till norska kemtekniska företaget Pemco. Under Pemcos ägande har Kemetyl gjort flera tilläggsförvärv, bl.a. engelska Carix, ett management buy-out från Shell, och Procar i Holland.

I samband med genomförandet av ytterligare två tilläggsförvärv i början av 2007 förvärvar Segulah III 50 % av Kemetyl och kommer tillsammans med Pemco som partner att fortsätta utvecklingen av bolaget. Ett av tilläggsförvärven är den tekniska divisionen av Norges motsvarighet till Vin & Sprit, Arcus.

Segulah III och Pemco har ingått ett aktieägaravtal som tillförsäkrar Segulah III de facto kontroll.

Svante Nilsson, fd. koncernchef i ICA och Coop Norden, kommer att gå in i styrelsen för Kemetyl i samband med affären.

”Vi har följt Kemetyl sedan 2002 och är imponerade av deras snabba och stabila utveckling. Vi gläder oss över att Pemco valt att gå samman med Segulah inför den fortsätta utvecklingen av Kemetyl”, säger Christian Sievert, VD/Managing Partner AB Segulah.

Pemco är övertygat om att samägandet med Segulah kommer att säkerställa fortsatt framgång och tillväxt för Kemetylkoncernen och att Segulah kommer att bidra med värdefull kompetens och erfarenhet för Kemetyl”, säger Björn Knappskog, koncernchef Pemco och ordförande Kemetyl.

”Såväl Segulahs kompetens som finansiella styrka kommer att vara värdefulla i förverkligandet av våra ambitiösa tillväxtambitioner i Europa”, säger Christopher Evers, koncernchef Kemetyl.

Affärens fullföljande är villkorat bl.a. av godkännande från konkurrensmyndigheterna i Sverige och Norge.

För ytterligare information, kontakta:

Christian Sievert, VD/Managing Partner, AB Segulah (publ.), Investment Advisor åt Segulah III, L.P.
Tel: +46 8 442 89 50
Mobil: +46 708 66 96 94
Email: sievert@segulah.se

Anders Claesson, Partner, AB Segulah
Tel: +46 8 442 89 50
Mobil: +46 70 575 14 55
Email: claesson@segulah.se


 • Ladda ner PDF
 • Nyhetsarkiv

  2023

  2022

  2021

  2020

  2019

  Tidigare