Segulah förvärvar Hexagon Automation AB av Hexagon AB

13 juni, 2005

Hexagon Automation, med rötter i det tidigare börsnoterade AB Nils Dacke och Berendsen PMC, är en nordisk koncern inom hydraulik och industriautomation. Verksamheten omsatte 2004 2,3 miljarder kronor med ett rörelseresultat på 151 miljoner kronor (EBITDA).

Hexagon Automation bedriver verksamhet genom 22 dotterbolag i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Ryssland, Baltikum och Kina. Bland kunderna återfinns danska Vestas (vindkraft), finska Metso (pappersmaskiner), svenska BT (truckar) och norska Umoe Mandal (skeppsvarv).

Bolagen inom Hexagon Automation representerar ett brett och djupt kunnande inom hydraulik, pneumatik samt industriell automation. Med en marknadsandel på 15-20 % är Hexagon Automation den ledande aktören på den nordiska hydraulikmarknaden.

”Hexagon Automation är ett mycket fint bolag med stabil lönsamhet och en stark marknadsställning. Vi ser stora möjligheter att växa och har för avsikt att ta en aktiv roll i bolagets fortsatta utveckling på den nordiska hydraulik- och automationsmarknaden”, säger Gabriel Urwitz, ordförande i AB Segulah.

Till ny styrelseordförande i Hexagon Automation kommer Jörgen Centerman att utses. Han är tidigare koncernchef i ABB och har gedigen erfarenhet inom industriautomation. Därtill kommer Sven Ohlsson, tidigare koncernchef Dacke koncernen och Scancem, att ingå i styrelsen.

”Det skall bli spännande att få leda verksamheten vidare med nya ägare. Segulah har klart uttalat sin ambition att växa och de har dessutom föreslagit två mycket erfarna industriledare till vår styrelse. Jag tror detta kan bli riktigt bra”, förklarar Börje Vernet, Verkställande Direktör i Hexagon Automation.

Segulah III L.P. är en s.k. private equity fond med 2,35 miljarder kronor i eget kapital. Fonden, som är den tredje som förvaltas av AB Segulah, etablerades i oktober 2004. Kapitalet i fonden Segulah III kommer från pensionsförvaltare, banker och försäkringsbolag i Europa, Nordamerika och Asien.

Bland investerarna märks Massachusetts Institute of Technology (MIT), BP Pension, JP Morgan Fleming Asset Management samt AlpInvest, en av Europas största pensionsförvaltare.

Förvärvet av Hexagon Automation, som är villkorat av att vissa betingelser uppfylls, blir fondens första investering. Det blir också Segulahs största investering hittills.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Gabriel Urwitz, AB Segulah
tel. 08-442 89 50, mob. 0705-90 89 00

Börje Vernet, VD Hexagon Automation,
tel. 042-38 15 50, mob. 0709-51 67 82


 • Ladda ner PDF
 • Nyhetsarkiv

  2023

  2022

  2021

  2020

  2019

  2018

  Tidigare